Heiloo

Heiloo is een mooie, groene woonplaats in Noord-Holland en telt ongeveer 22.000 inwoners. Het oorspronkelijk geheel agrarisch ingestelde dorp heeft zich vanaf de jaren '70 in de vorige eeuw ontwikkeld tot een forensengemeente. Heiloo ligt zuidelijk van Alkmaar en ten westen van de Rijksweg A9. Het Noordzee-strand ligt op ongeveer 5 kilometer afstand van het dorp. Heiloo is goed bereikbaar met de trein en beschikt over een uitgebreid fietspadennet.

Heiloo heeft veel karakteristieke woningbouw in het centrum van het dorp, maar de laatste decennia is de woningbouw gestaag uitgebreid. De gemeente wil graag een fijne en groene woongemeente zijn voor iedereen. Bij de ontwikkeling van (nieuwe) bouwplannen staat het behoud van het groen en het gebruik van duurzame materialen bij de gemeente voorop. Daarnaast staat de veiligheid van de leefomgeving hoog in het vaandel bij de gemeente Heiloo.

Groen en duurzaamheid staan ook centraal bij andere zaken die Heiloo onderneemt. De gemeente onderhoudt en beheert het openbaar groen op natuurvriendelijke wijze. Het groen wordt aantrekkelijker gemaakt, door de natuur op sommige plaatsen een kans te geven. Op andere plaatsen wordt het onkruid nagenoeg zonder bestrijdingsmiddelen verdelgd. In 1995 was Heiloo de eerste Nederlandse gemeente die zich een jaar lang Europa's groenste gemeente mocht noemen. In dat jaar won Heiloo de Grand Prix d'Excellence de l'Entente Florale.

Heiloo beschikt over goede voorzieningen op het gebied van winkels, onderwijs, sport, kunst, cultuur en recreatie. De inwoners hebben de beschikking over een openluchtzwembad, een bibliotheek en een theater. Heiloo is een gemeente die voortdurend in beweging is. Dit komt onder andere tot uitdrukking in het bloeiende verenigingsleven.